Followers

Search my Blog

KESIAN KAT AKU :(

Assalamualaikum semua blogger...hari ni nak citer ckit pasai org yg pelihara binatang tapi x tau nak jaga kebersihan dan perasaan jiran tetangga...
Cuba korang fikir bela kucing pnyalah byk siap wat sangkar besar plk 2..tahi dia tu x yah ckp la kan byk mana dan baunya plk yaallahhhh pnya la busuk tak sangga2...bukan dia tak basuh sangkar tu, dia basuh cuma bkn hari2..kalau hari2 rasanya x lah bau sangat kan...ni, sampai lalat hijau(lalat tahi) tu pun mai dok hinggap...cuba bayangkan jiran yg dok sebelah ni sudah la...nak2 lagi bila time hujan turun baunya yg semerbak tu menusuk2 hidung ni...
Nak tegur, nanti takut bermasam muka plk.. jiran2 ni pyh nak kata apa pun, sbb dia dah dok lama mcm kak plk baru pindah ja kwsan tu, x syok la plk kan kalau pakat2 dok tarik muka kan...kita nak hidup dlm masyarakat ni nak aman damai x mau gaduh2 tapiiii kalau dah mcm ni gayanya mcm mana 2...cuba bayangkan tiap kali nak sidai baju kena dok tahan nafas, pnya la seksa.. sudah ja sidai baju terus ja lari masuk dlm umah, tau kenapa?? haaaa nak termuntah la sbb busuk sangat...sampaikan pintu umah pun pagi2 x leh nak buka, kalau buka ja pintu 2 pagi2 kan na'uzubilah menusuk hidung ni...sampai bila nak tutup pintu ja kan, kita pun nak tgk jgk permandangan dan hirup udara bersih kat luar umah...kalau mcm ni gayanya mcm mana nak hirup udara segar kan.. tu bknnya udara segar tapi udara yg teramat2 tercemar...yg hairan 2 kwn2 dia x bau ka udara busuk 2...
Yg menjadi kemuncak kemarahan ni kan...hari ni, tgh dok sapu sampah kat luar umah tetiba ja bau semacam... rupa2nya dah terpijak tahi kucing... haaaaa apa lg mula la naik angin kan, mulut ni apa lg mula la nak maki dan kata yg mcm2.. panas hati ni, sapa x berang kalau mcm ni.. last2 sekali tinggal mcm 2 ja sampah 2 sbb dah marah, sampai dah lupa tujuan asal lepas sapu sampah nak sidai kain plk..akhirnya tadi mlm baru sidai kain yg menjadi kerungsingan ini adalah kain tu nanti kena ka bau busuk tahi kucing 2...kain baju kita nak pakai sembahyang...letih la kalau mcm ni..kucing 2 plk selalu terlepas dari sangkar dia dan bila dah terlepas apa lg dok mai ke umah sebelah la(umah kak la)...
Org lain pun bela kucing tapi tau jaga kebersihan kucing dan kwsan sekeliling agar x ganggu tempat tinggal jiran2..ini dak, dia kira jaga kucing ja.. tahi yg berlambak2 2 biar sampai lalat tahi pun mai..kotor betoiiiii la..haiiii ni yg geram sangat ni...bila la akn berakhirnya seksaan ini dan bila kah dpt menghidu udara segar dan x pyh tutup pintu lg pada pagi2 hari...haiiiii, kucing oh kucing awt la yg kau wat hidupku sengsara dgn tahi mu yg busuk 2... huhuhwwauuuu..

4 comments:

Anonymous said...

salam pembuka bicara. bismiLLAHirrahmanirrahim... AlhamduliLLAH sis punya keluarga yg bahagia. punya corak mewarnai kehidupan sekeliling masing2 :) n bout dat 'cat'... sis da 'ter'sembur dye k? its not a wrong did anyway. reaksi manusia(reaksi sis)biasa la jika di landa musibah sebegitu.namun,jika dye masih lagi tidak memahami mahupun membaca belog ini?

cara2:
1.ke pagar rumahnya.
2.pastikan kehadiran beliau.
3.mengambil minyak wangi(yang kuat baunya jika bileh) dan sembur di halaman rumahnya,a.k.a. tmpt taik2 tersebut bergelimpangan.
4. katakan."fuhhh,segar~.AlhamduliLLAH~." setelah usai,maka perhatikan reaksinya. obviously dat particular person is not da 1 yg tentukan betul@salah,dosa@pahala kita. sehingga mengganggu ketenteraman kehidupan kita melakukan aktiviti seharian? dalam dunia realiti,ia adlah sebuah tindakan yang 'tidak wajar'

-afiQ-

ijamiza @ cintamama said...

hemmm ok gak 2 kan, idea dik fiq memang fantastik..hehehe,kalau sis x ingtkan dia tu muda lg dri sis memang dah lama dah sis p serang, tapi huby sis je yg dok persabarkan..kalau x lama dah kucing2 tu kena buang..

AyiLarimA said...

Assalamualaikum,
1stly Mira nak say THANX cox follow blog Mira yg xs'berapa tu.

Blog Mama memang sedap mata memandang.
Putih je..
Post entry pun best2..
Singgah2 laa blog Mira kalau free ye.

HiZar HaRMizA said...

terima kasih la mira, ok..nanti2 mama singgah,entri2 tu semua ihklas dri hati mama dan mama ucpkan terima kasih sbb menyukainya...

Post a Comment